Потреба за убрзавањем пословних процеса како би се парирало конкурентима на тржишту постала је нужност. Да би се брзо доносиле пословне одлуке неопходно је и располагање пословним информацијама заснованим најчешће на великој количини података…

I. УВОД

 Adempiere ERP је једно од неколико решења из ове категорије које је у потпуности отвореног кода. После тестирања неколико сличних решења дошли смо до закључка да је баш ово најфлексибилније, најкомплетније и најприступачније у смислу коришћења. Најфлексибилније је у смислу да је унутар самог система предвиђен читав један сегмент који омогућава релативно једноставну адаптацију и функционалну измену и дораду. Такође постоје и могућности за повезивање Адемпиере ЕРП са другим решењима отвореног кода која могу да послуже као додатни алати. Једна од предности Адемпиере ЕРП система које би смо навели је дефинитивно могућност да се користи на свим оперативним системима који имају подршку за Јаву (чак и са верзијом Опен јаве) . Ово у старту значи да трошкови по питању било којих лиценци за коришћење софтвера практично не постоје као ни зависност од било ког оперативног система. Из чињенице да је систем отвореног кода у ситуацији сте или да сами радите администрацију система или да за то бирате партнера по свом избору јер нисте условљени да морате имати подршку од произвођача што вам може обезбедити бољи квалитет.

Што се тиче функционалности које Адемпиере ЕРП систем нуди, ту је практично присутно апсолутно све што једном малом или средњем предузећа може затребати: управљање набавком, продајом (велепродајом и малопродајом), људским ресурсима, производњом, пројектима, клијентима, основним средствима и једном од битнијих ствари, извештавањем и анализом а све је то наравно праћено и књиговодственом обрадом. Додатна погодност је што су вам сви ови „модули“ на располагању у сваком тренутку а ваша је ствар шта ћете од тога користити (нема испоруке дела софтвера или неколико модула па да морате да докупите касније ако вам нешто недостаје, већ како растете као предузеће тако ћете и користити оно што вам је неопходно). Омогућено је и неколико начина приступа систему: клијентска апликација (класична и Јава Веб Старт), веб апликација (2 Врсте) као и приступ преко мобилног уређаја која је тренутно у фази припреме и тестирања. Приступ систему мобилним уређајем (за сада преко Андроид или иПхоне платформе) омогућава да уз примену интернета приступите систему било када, што би рецимо за теренску продају била одлична ствар и смањило би трошкове набавке специјализованих уређаја за ту намену. Посебно интересантна опција је могућност интеграције веб продавнице. За то постоји два начина: или да се користи интерни модул за ту намену или да се уради повезивање са неким од бесплатних решења као што су Виртуемарт, осЦоммерце или Друпал. Тиме отварате ново тржиште за своје предузеће и приступ новим купцима.

totalsuite

II. Како ово функционише?

На интернет странама www.adempiere.com i www.adempiere.org можете наћи све потребне информације о Адемпиере ЕРП систему. На првој адреси се налази гомила упутстава, од функционалних до оних која објашњавају развојне поступке и подешавања. Тамо ћете наћи тачне инструкције за подешавање развојног окружења и упутства за преузимање изворног кода уколико планирате да нешто по том питању радите. Уколико хоћете припремљену, готову верзију можете је запаковану преузети са адресе хттпс://соурцефорге.нет/пројецтс/адемпиере/. Тренутно актуелна верзија је 3.7.0. Можете се придружити и некој од активних група на друштвеним мрежама као што је њњњ.линкедин.цом. После скидања запаковане датотеке једноставно је треба распаковати на жељену локацију на рачунару. Званично објављена информација је да Адемпиере ЕРП систем ради на следећим платформама: њиндоњс, ФрееБСД, Мац, Соларис и наравно линуџ. За почетак рада потребно је да су неке ствари већ урађене. Пошто Адемпиере ЕРП систем, наравно, користи базу података, неопходно је да постоји инсталиран неки од следећих сервера: Постгрес, Орацле (или ОрацлеXЕ) или МyСQЛ. Потребно је да имате инсталирану и подршку за Јаву и то ЈДК пакет на серверској страни а на клијентској је довољан само ЈРЕ. Можете користити било Орацле (Сун) Јаву било Опен Јава. С обзиром да се користи и апликативно сервер и ту имате најмање 2 решења која долазе у стандардном пакету: ЈБосс или Гласфисх (мада је могуће користити и Томцат). Поента овог набрајања је да скрене пажњу на могућности избора у поставци – у сваком сегменту, од оперативног система до апликативног сервера, имате неколико опција које можете да изаберете како ћете систем подесити и то је искључиво на вама.

III. Основни кораци

А. Преузимање
Непходне датотеке за инсталацију Адемпиере ЕРП система можете обезбедити на два начина: 1) преузимањем готове, компајлиране инсталације или 2) преузимањем изворног кода и генерисањем датотека за инсталацију. Ова ствар зависи од тога шта вам више одговара и шта сте у стању да урадите.

Б. Инстлација и подешавање

Сама инсталација Адемпиере ЕРП система се ради практично у 2 корака. Уз претходно обезбеђене поменуте услове везане за Јаву и одабрану базу података, можете почети са инсталацијом. У првом кораку покренућете извршну датотеку у коју се уносе подаци везано за подешаванеј рада система. Након уноса то ћете снимити и сачекати да се процес заврши. Следећим потезом покреће се извршна датотека којом се увози примерак базе података и припрема за коришћење. Када се овај процес заврши потребно је подесити један јава параметар и евентуално подесити да се систем покреће као сервис (за њиндоњс оперативни систем постоји посебан инсталер који вас води кроз све ове кораке ). Све укупно, ако познајете процедуру, ово не може да траје више од десетак минута.

Ако познајете процедуру и зависно од рачунара који ће бити сервер, ово не може да траје више од десетак минута.

В. Имплементација

Након што сте завршили инсталацију Адемпиере ЕРП система спремни сте да га покренете. Основна варијанта коју можете преузети са интернета долази само са енглеским језиком па је потребно убацити и превод за Српски (тренутно је урађено око 70% превода али је у потпуности употребљив за рад). Ово се ради у улози системског администратора преко ког би требало унети и податке везано за јединице мере, унети регионе за нашу земљу (ако вам то игра улогу ) и унети бар неке од већих градова и места, мада ово можете урадити у било ком тренутку. Ово је практично и најозбиљнији и најзахтевнији део. Најчешће се полази од неке основе где постоји коришћење неког, најчешће, књиговодственог програма па и подаци у њему. Уколико постоји опција да се подаци извезу, најбоље у џлс формату из постојећег програма, онда их је могуће релативно брзо убацити у овај систем. У припреми за ову фазу неопходна је уска сарадња имплементатора, књиговођа и неког из менаџмента ко је највише окренут ка оперативном организовању и добро познаје начин рада предузећа.

1) Регистрација предузећа – ово је први корак у припреми за рад на Адемпиере ЕРП систему. Подразумева дефинисање назива предузећа које ће бити корисник система (могуће је у једном систему теоретски регистровати неограничен број предузећа – у даљем тексту клијената), његових основних података (пиб, адреса, телефон, име основне организације итд.) и увоз контног плана. Свако предузеће може дефинисати свој контни план, како то књиговође најчешће и раде. У оквиру једног клијента може постојати произвољан број организација а неопходна је бар једна која се и дефинише при самој регистрацији клијента. Организације се најчешће дефинишу према локацијама али је наравно могуће и у оквиру једне локације дефинисати неколико организација. Ово пре свега зависи од самог начина организовања предузећа јер се овим може постићи бољи преглед и извештавање, који део предузећа има колике трошкове, приходе и сл. Организације се могу дефинисати према скупу активности које обављају па тако можете одвојити велепродају, малопродају, администрацију, производњу или развој – ствар је ваше процене и потребе. После овога приступа се подацима самог клијента и подешавањима унутар њега.

2) Увоз података – оно што је неопходно је унети у Адемпиере ЕРП систем је почетно стање ако предузеће није у потпуности ново (мисли се на стање по контима на одређени датум). Ово је могуће урадити или „ручно“ или, најчешће, применом увоза датотеке у одређеном формату. Исти принцип се примењује и за отворене рачуне, пословне партнере, артикле, количине по артиклима. За сваку од ових ставки креира се одређени формат који се увози и тако лакше уносе почетни подаци. Ово наравно није неопходно да се уради овако и могуће је све унети „ручно“ – ствар избора и процене.

3) Дефинисање осталих параметара – уколико се користи увоз података за неке од горе наведених појмова унутар Адемпиере ЕРП система, претходно је потребно дефинисати неке параметре као што су пореске групе и стопе, групе артикала и пословних партнера, ценовнике, услове плаћања. Ово си параметри који су обавезни у сваком случају без обзира на начин на који ће се уносити почетни подаци. Након што сте све унели добра пракса је преконтролисати унос и евентуално исправити или додати неке податке који су унети.Једно од врло корисни ствари је дефинисање група – пословних партнера, артикала/услуга, трошкова и сл. Ово вам омогућава да се касније формирају разни извештаји где ће као параметар бити група. Такође, када дефинишете нпр пословног партнера, када му доделите групу којој припада и када забележите унос, тај пословни партнер ће аутоматски имати подешавања књижења као и група.Овде би требало поменути да нпр пословни партнери и артикли могу имати подешавања књижења као група или сваки појединачно при чему приоритет има оно подешавања које је на самој ставци.Једна од битнијих напомена је да овај систем као пословне партнере види све – добављаче, купце и запослене. При самом дефинисању параметара Адемпиере ЕРП система одредићете да ли је то купац и/или добављач или запослени. По свакој основи се може подесити књижење које, као што је већ речено, добија или од групе или се подеси само за њега. Овим је обједињена потреба да се један пословни партнер третира и као добављач и као купац што вам даје преглед укупног отвореног биланса за сваког пословног партнера.

Г. Обука и коришћење

Следаћи корак након имплементације је обука корисника за рад у Адемпиере ЕРП систему. Уз сваку инсталацију долази и један демо клијент на ком можете вежбати и пробати апсолутно све пре него што то исто употребите у стварној ситуацији. Ово вам даје поприличну слободу да експериментишете и имате „полигон за обуку“ у сваком тренутку.Ово је такође јако битан корак у целокупној поставци система. Неопходно је спровести добру обуку корисника како би га што брже и ефикасније користили. Генерално логика која је постављена при коришћењу у уносу и прегледу података је свуда иста нпр. унос пословног партнера, артикала, одабир осталих параметара. Прозори за преглед и унос података су прилично слично тако да се након савладавања основних поставки даље напредује јако брзо. Логика је наравно иста без обзира који начин приступа да одаберете.Приступ систему је могуће урадити на неколико начина:

1) преко клијентске апликације инсталиране на локалном рачунару (потребно је да буде инсталирана минимум јава 1.6 ЈРЕ):

adempieregui_700x394

2) Приступ Адемпиере ЕРП систему преко њеб апликације (можете је отворити у новијим верзијама фирефоџ-а, цхром-а или интернет еџплорера). Са обезбеђеним приступом серверу преко интернета, можете се пријавити и сасвим нормално радити. Уколико имате књиговођу који вам услужно води књиге, ово је врло корисно јер може да се брзо пријави на систем и одради свој део. Такође је прикладно за књиговодствене агенције које раде за више клијента, јер у оквиру једне инсталације могу да отворе више клијената који систему могу приступити из својих канцеларија.

adempiere_web_pocetna_700x394
3) приступ Адемпиере ЕРП систему преко апликације за мобилне телефоне – платформа Андроид и иПхоне (у фази је тестирања)

mobileui

Д. Подршка
С обзиром на могућност приступа са удаљених локација Адемпиере ЕРП систему, подршку вам може пружати било ко, наравно ако познаје систем. Ово вас ставља у позицију да бирате са ким ћете пословати по том питању. Поред тога на адвентурисм мрежама се може наћи доста одговара на питања која вас муче у оквиру група које су опредељене за ову тематику. На њики странама на адреси раније наведеној, такође можете наћи комплетна упутства како за функционалну тако и за развојну употребу. Ни yоутубе није без материјала за Адемпиере – постоји доста видео приказа како се неке ствари раде, подешавају и користе. Генерално систем пружа све оне предности које са собом носи отворена заједница.

IV. Опште и посебно

А. Опште
Најкраће речено систем има на располагању функције обједињене кроз неколико модула:
– Администрација Адемпиере ЕРП система – подешавање свих параметара од података везаног за клијента и његових организација до подешавања права приступа, формата штампе, делимичног управљања документима, изгледом прозора, извештавањем и процесима а да при томе не морате знати претерано писање самог кода
– Управљање клијентима кроз евиденцију података о њима и праћењем разних параметара по том питању
– Продаја – поруџбине као основни процес повезују рачуне и отпремнице коришћењем ценовника, у валутама по потреби, додељивањем за сваког клијента услова плаћања, рабата, коришћењем вишејезичних докумената за сваког посебно по потреби, коришћење интегрисане њеб продавнице и ПОС продајног места и то за обе варијанте – клијентско и њеб ПОС продајно место
– Набавка – управљање ланцем снабдевања
– Робно – материјално и финасијско књиговодство и анализа – врло једноставна израда докумената као што су бруто или биланс успеха
– Управљање пројектима – уколико имате процесе које радите као пројекте за сваки можете испратити статистику што може бити врло корисна ствар
– Управљање производњом – потпуно управљање свим производним активностима
– Евиденција основних средстава
– Управљање људским ресурсима – подразумева евиденцију свих битних параметара за сваког запосленог од радног места на ком се налази до обрачуна зарада

Б. Посебно
Постоји читав низ функција које вероватно нећете наћи у решењима које примењују мала предузећа а добрим делом и средња. Поред неких мањих ствари у Адемпиере ЕРП систему, као што су интегрисан калкулатор или календар постоји још и:
– Чет – ова функција вам омогућава да евидентирате нечији коментар уз некакв документ – нпр ако питате за савет неког руководица нешто по питању неког рачуна његов одговор као и ваше питање може да се прибележи и остаје архивирано уз тај документ, не постоји опција бриасања
Периодична документа – уколико имате нека документа нпр рачуне које издајете рецимо сваки месец и која су мање-више увек иста или сличан, у овој опцији ћете их дефинисати и довољно је да сваког месеца у планирано време само покренете процес
– Аутоматска допуна залиха – за сваки артикал можете одредити минималне и максималне количине и покретањем овог процеса генерисати потребне количине за наручивање
– Процесирање уплата – предвђена је опција директне комуникације са банком преко процесора плаћања
– Прихватање платних картица – постоји опција прихватања платних (мастер, виса, америцан еџпресс ) како би се аутоматски процесуирало плаћање на овај начин
Напомена: ове две ставке нисмо имали прилику да тестирамо.
– Систем извештавања – тако је осмишљен да поред ионако великог број већ креираних имате прилику да сами направите доста других који су вам потребни поштојући основна правила и најчешће без потребе да то радите директно пишући код већ само коришћењем интегрисаних алата за ту намену. Оног момента када креирате извештај можете и да подешавает формате за штампу али и да извезете податке из извештаја у један од осам формата међу којима и наравно пдф, џлс, цсв. Можете да направите и контроле учинака које ће вам рећи информациеј о нпр укупном износу рачуна у неком периоду као нпр износ рачуна на месечном нивоу или износ отворених рачуна и да то видите сваки пут кад се пријавите на систем – нпр свако јутро.

adempiereperformanse700x383
В. Интеграције
Пошто је Адемпиере ЕРП систем отвореног кода чланови заједнице су се потрудили да свако из неких својих ралога овај систем повеже са још неким додатним алатом као нпр:
– ВиртуеМарт – платформом за развој интернет продавнице базиране на јоомла решењу али није једина опциај јер се то исто може урадити и са осЦоммерце или Друпал платформама
– ЈасперРепортс – систем за израду извештаја
– Алфресцо – систем за управљање документацијом
– Паyпал – интеграција са овим системом плаћања
– Тхиндербирд – интеграција са овим клијентом електронске поште
– Мондриан – систем за анализу података

V. Закључак

Након тестирања неколико решења отвореног кода стекли смо утисак да је Адемпиере ЕРП  систем одлично осмишљен и добро реализован. Може се рећи да је прилично интуитиван за коришћење а при свему томе свеобухватан са веома великим могућностима решавања разних потреба. С обзиром да је доступан бесплатан мислимо да може бити нешто што ће мало подићи ниво информационих система у пре свега малим Српским предузећима чием ће добити један одличан алат који ће им омогућити ефикасно управљање пословним процесима. Једна од битнијих ствар због којих смо се одлучили да се посветимо баш њему је, поред релативно лаког коришћења, прилично коректног изгледа и великог броја функционалности, и чињеница да не постоји ограничење у било чему – апсолутно ничим нисте условљени. Систем можете поставити како год вама одговара – у том смислу имате потпуну слободу. Наша идеја је да се формира заједница око овог пројекта где ће сви заинтересовани размењивати искуства у примени Адемпиере ЕРП система а тиме и обезбедити већи број учесника – оних који ће систем користити и оних који ће систем одржавати. У том смислу обезбеђен је и домен њњњ.адемпиере.рс који је предвиђен за пружање основних података и активацију форума а који се надамо да ћемо ускоро активирати. Систем је, након неколико интервенција које смо извели (свим заинтересованима можемо предати комплетно припремљену апликацију са преводом, наравно бесплатно), у потпуности у употреби са око 70% урађеног превода.

Категорије: Услуге